Veličanstveni slatki ukus zdravlja

Veliki kritičari hedonizma bi odmah otpisali teoriju da uživanje može biti u istu ruku i zdravo. Svakako da je preterivanje nešto što dovodi do problema, ali mi o tome ni ne pričamo. Na ovim stranicama mogu se naći razni recepti koji će učiniti da na svakodnevicu i rutinu stavite tačku, i pozabavite se spremanjem omiljenih poslastica. Spojeni u vaš omiljeni kolač, poneki sastojci, ukoliko se sa njima pretera, naravno mogu da izazovu negativne efekte. Međutim, veliki broj gradivnih elemenata kolača, torti i drugih poslastica, ima po organizam i te kako pozitivan uticaj. Mi smo izdvojili neke od sastojaka koje, razume se, možete konzumirati i zasebno, a uz njih dali i predložak onoga što ih čini zdravim. Danas se o zdravlju brinemo na različite načine.

Čišćenje organizma, zatezanje kože, mezoterapija lica neki su od načina da se podmladite i osvežite svoje zdravlje i izgled. Umerena ishrana, ali i uživanje u omiljenim poslasticama u onoj meri koja vama ne predstavlja pretnju, samo će dodatno pomoći lepom izgledu i zdravlju. Pogledajte koje su to namirnice, kojih često ima u kolačima, izuzetno zdrave po vašu kožu, ten i zdravstveno stanje uopšte.

Veličanstveni slatki ukus zdravlja

Veličanstveni slatki ukus zdravlja

Njeno visočanstvo – čokolada

Čokolada, posebno ona crna, sa visokim procentom kakaa, obećava. Naime, ispitivanja su pokazala da su žene koje su uzimale čokoladu sa visokim procentom kakaa, za dvanaest nedelja imale manje nepravilnosti na koži u odnosu na kontrolnu grupu. Dnevna preporučljiva doza ovog slatkiša je oko 150 kalorija. Osim toga, ona utiče i na hormon sreće, a dobra je i protiv alergija.

Slatki doručak za zdrav život

Mnogo bolji izbor od peciva za doručak bila bi ovsena kaša. Ovsene kaše u kesicama se samo preliju vodom i za tren oka možete imati i porciju zdravlja i slatkiš. Zaslađene šećerima, kaše obezbeđuju dovoljno ugljenih hidrata koji podstiče insulin,a ovaj dalje hormone sreće i uzbuđenja. Eto interesantnog načina da počnete dan. Još ako kaši dodate i šaku borovnice, aronije, brusnice ili badema, dobićete pun užitak i zdravlje u jednoj porciji.

Sastojak brojnih kolača

Svesni smo toga da su orasi sastojak koji kolačima daje poseban šmek. To je jedini tip orašastih plodova koji sadrži izuzetno veliku količinu omega tri masnih kiselina, što je izrazito važno za razvoj organizma. Posebno se preporučuju vegetarijancima upravo zbog ovoga. Torte koje su nam bake pravile nekada, nisu se mogle zamisliti bez oraha.

Začin za citrusni ukus

Pre nego što bacite narandžinu koru, razmislite o tome da osim što bi vašem kolaču mogla da posluži narendana, ona dokazano smanjuje rizik od karcinoma. Postoje i oni koji vole da je žvaću, ali to vam ovde ne preporučujemo. Sve u svemu, imajte na umu da je izuzetan sastojak kada je koristite kao dodatak ili začin u tortama i kolačima.

Čudesna voćka

Kada smo već kod voća, evo još jednog od sastojaka bez kojeg se ne može zamisliti nijedna voćna torta. Kivi. Ova namirnica sadrži oko 120 posto vaše dnevne potrebe za C vitaminom. I to samo jedan primerak osrednje veličine. Valjda je izlišno govoriti o tome šta sve organizmu donosi vitamin C, pogotovo u danima kada virusi vladaju.

Eh ta bundevara

Kada biste samo znali koliko je pita od bundeve zdrava, jeli biste je svaki dan. Naime, bundeva je prepuna beta karotenom, pa samo jedno parče obezbeđuje i više od duplirane potrebe. Bundevino seme je takođe veoma zdravo, a koristi se u raznim poslasticama. Da ne pričamo o tradicionalnom slatkišu recelju koje sadrži mlado vino i bundevu.