Predstavljamo vam slatkiše koje možete jesti svuda u svetu, ali originalne recepte probati samo u Turskoj

Turska je zemlja spajanja, mešavina, preplitanja kultura, vera, umetnosti, tradicija, istorija, nauka…. A kao specijalan “začin” u priči o celoj toj mešavini neminovno se javlja i – hrana. Jer, kada je jedna zemlja, prvo, toliko velika teritorijalno, a onda i kulturološki i istorijski, neminovno je preplitanje na svim planovima.

Predstavljamo vam 10 slatkiša koje možete probati samo u Turskoj:

1. Lokum (Rahat lokum – komfor za grlo)
U Turskoj je to u prošlosti bila poslastica namenjena višoj klasi. Ratluk se uvijao u svilu i tako donosio na dvor, međutim, danas se služi u skoro svakom kafiću uz tursku kafu. Nekad je i prekriven crnom čokoladom, mada, turski slatkiši retko sadrže čokoladu. Glavni sastojci su orasi, šećer, brašno, badem, pistaći, puter i šećer u prahu koji se uglavnom stavlja preko. Za lokum se takođe smatra da je donosi mir u Sultanov Harem i zato je bio omiljen među džarijama.

Foto ProfimediaFoto Profimedia

2. Halva (Alva)
Alve obiluju bojama, često su jako lepo išarane i upakovane, pa su popularne kao suvernir među strancima. Alva takođe može da se zasniva na raznim drugim sastojcima, uključujući i seme suncokreta, lešnika, pasulj, sočivo i povrće kao što su šargarepa, bundeva i tikva. Alva se može držati na sobnoj temperaturi sa malim rizikom od kvarenja.

Foto ProfimediaFoto Profimedia

3. Baklava
Definitivno jedan od najpopularnijih slatkiša iz turske kuhinje je baklava. Kod nas se tradicionalno pravi sa orasima, ali je u Turskoj zaista raznovrsna pa se ovi “zalogajčići” mogu naći i sa ukusom pistaća i čokolade. Kažemo za tursku baklava da su “zalogajčići” jer je baklava u Turskoj zaista u vidu malih zalogaja, za razliku od one koju mi ovde spremamo, a koja je trouglasta, meka i sočna. Turska baklava je takođe sočna, ali tvrđa, puna fila pa se lako može jesti prstima što joj daje još slađi ukus. Baklava ne spade u vrstu brzih poslastica jer je za njeno vreme potrebno poprilično vremena, oko 2 sata vrednog rada.

Foto ProfimediaFoto Profimedia

4. Pudingli pasta
Pudingli testenina, uprkos svom imenu, nije ni puding ni testenina; umesto toga, ona je torta od turskih krema za keks sa pudingom – kao punjenje. Ispada kao ledena torta. Iako su mnoge od poslastica u Turskoj guste i sirupaste, ova je veoma lagana.

Foto printskrinFoto printskrin

5. Kajmakli
Za ovaj jedinstveni slatkiš, suve kajsije se kuvaju u sirupu od šećera dok ne omekšaju, a zatim punjene se pune kravljim mlekom ili kajmakom ( može i maskarpone sir ) i uvalja se u pistaćime. Kajsije se mogu potopiti u crno vino, umesto vode da se poboljša boja, i oni mogu biti začinjene orasima ili lešnicima umesto pistaća.

View image on Twitter
6. Revani

Revani je jedna od onih stvari koje i Turci i Grci vole da prisvajaju, ali, prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka .

Gusti biskvit tradicionalno dobija svoju teksturu od griza brašna. U Grčkoj, napravljen je sa mlevenim bademima i zaslađen medom ili sirupom od narandže. Ali u Turskoj, u kolač Revani stavlja se samo griz, a ponekad i jogurt i stavlja u šećerni sirup. Griz, koji se melje od durum pšenice i obično se koristi za pastu, može se naći u drugim turskim poslasticama.

7. Basbousa
Basbusa je tradicionalni kolač sa Bliskog istoka, a značenje je praktično “slatka torta”. Nastaje od kuvanog griza ili skroba natopljenog u jednostavnom sirupu. Kokos je popularan dodatak koji se koristi za ovaj slatkiš. Sirup može takođe opciono da sadrži i narandžin cvet, ili ružinu vodu…

Foto ProfimediaFoto Profimedia

8. Salep
Da li ste ikada probali topli napitak od mlevenog sušenog korena divlje orhideje? Zvuči uvrnuto, ali to je još jedan zanimljiv turski specijalitet, koji se zove salep. Pravi turski salep je čista egzotika, koja se može probati samo u Turskoj, jer je komercijalni izvoz zabranjen zbog opasnosti od istrebljenja divljih orhideja, čiji se koren suši, melje i predstavlja glavni sastojak ovog napitka.

Foto ProfimediaFoto Profimedia

9. Sladoled (Dondurma)
Ako poželite sladoled u Turskoj, nemojte tražiti “ice cream”, već “dondurmu”. Dondurma je originalni turski sladoled, koji ima dva posebna sastojka koji ga čine drugačijim od klasičnog sladoleda, pre svega po konzistenciji, ali i po ukusu. Jedan je malopre pomenuti salep prah, koji dondurmi daje gustinu.

Foto ProfimediaFoto Profimedia

10. Lokma
Lokme su pržene kuglice od testa, hrskave spolja, a mekane u sredini. Obložene su šećernim sirupom, pa kad ih zagrizete, prsti vam ostaju lepljivi.
Lokma znači “zalogaj” na turskom, a veoma liče na naše krofne, samo su manje. Testo se pravi od brašna, kvasca, soli i ulja i pre nego što su pržene, polijte ih šećernim sirupom ( i ponekad rendanom korom limuna ).

Foto ProfimediaFoto Profimedia
Izvor: Kurir.rs