Slatke novogodišnje čarolije

Sad je već ono vreme kada možemo izgovoriti: “Praznici na vidiku“. I pre nego što dođu dani odmora od svakodnevne rutine, dobro porazmislite o tome šta želite da za sobom ostavite, koje navike da promenite, i konačno, šta ćete u noći kada se smenjuju godine, poželeti sebi i drugima. Godine traju, toliko koliko traju, a mi se ipak povinujemo ličnim utiscima, pa kažemo kako se klupko sve brže odmotava. Zbog toga, još je jedino užitak ono što može da nas dovede do potpune sreće. A kada već govorimo o sitnim užicima i sveukupnom hedonizmu, nema boljeg saveznika od hrane. Hrana i piće jesu neophodnost, ali su vrlo često i naš način da sebi udovoljimo, dok na svakodnevnicu, male i velike poraze ne možemo da utičemo. Stoga, kada već razmišljate o praznicima, razmišljajte i o tome kako da sebi i drugima učinite te dane lepšim. Jer, osim zdravlja, reklo bi se, i sreća na usta ulazi. Pa evo nekih predloga kako da vam gušt bude veći.

Bogatite knjigu recepata

Ukoliko sebe za Novu godinu počastite putovanjem, iskoristite vreme da bar poneki simpatičan recept zabeležite za sebe. Putovanja su tu i zbog toga da biste se obogatili iskustvom, a ukoliko odlučite negde otputujete, to je i idealan način da probate kuhinju onih krajeva u kojima ste. Recepti nikada nisu nastajali sami od sebe, već su se upravo rađali iz ideja ljudi koji su ih razmenjivali, dodavali sastojke ekvivalentne onima kojih u pojedinim krajevima nema, i tako stvarali brojne varijacije na temu. Novogodišnji praznici su prava stvar za posete poslastičarama, kafićima, gostionicama u kojima se služi veliki broj onoga za čim sladokusci čeznu. Stoga, eto jednog saveta da zajedno obogatimo kulinarsku istoriju.

Slatke novogodišnje čarolije. Čoko torte – zimski izbor

Slatke novogodišnje čarolije

Hladni dani, oni kada iz ormana vadimo kape, šalove i vunene čarape, donose i poslastice koje nisu uobičajene u ostalim godišnjim dobima. Uskladištena slatka od smokve, kupina, šljiva ili dunja, kitnikezi, bundeve sa vinom i mnogi drugi recepti deo su balkanskog kulinarskog nasleđa. Pošto svežeg voća nema koliko u letnjim danima,  vraćamo se majci svih poslastica – čokoladi. Torte na bazi čokolade odličan su izvor ugljenih – hidrata i energije, pa tako, logično, budu deo i novogodišnje trpeze. Do prvih sunčanih dana naredne godine, čokoladne torte obradovaće sve od onih najmlađih, do starijih hedonista.

Slatkiši za pod jelku

Deca se, ne mareći mnogo za to da li je Deda Mraz taj koji ih je obradovao, ili su to roditelji, najviše obraduju poklonima koje su zaslužili zbog dobrog vladanja. Da, znamo, mnogi će reći da ih ne valja razmaziti slatkišima, ali ukoliko zatajite sa igračkama, onda će ima čokoladne torte, slatkiši, bombone, praline, kolačići, verujte nam to, izmamiti širok osmeh. Savetujemo vam da zajedno sa njima nakon sarmi i mesa, zajedno uživate u poslasticama koje ste kupili ili spremili.

Poslastica koja čisti organizam

Kada prođu fešte i slavlja, ostaje vam uspomena od nekoliko kilograma više. Pa da biste suvišne toksine iz organizma izbacili na vreme, preporučujemo vam da probate napitak koji detoksifikuje. Prirodni izvor šećera – med, kombinovan sa limunovim sokom, rendanim đumbirom i čuvenim začinom – cimetom, odličan je za mršavljenje. Poznate su limun dijete, ali se ovaj slatkasto – kiseli napitak pokazao kao izvanredn rešenje i za instant čišćenje organizma. Pa, eto ideje, kada praznici prodju, kako da vratite elan i izadjete iz krize hibernacije i lenjosti.