Nećete verovati ko je izmislio sladoled na štapiću!

Kao i većina genijalnih izuma, i sladoled na štapiću nastao je sasvim slučajno. Ali, ono što niko ne bi pogodio jeste da se to dogodilo jedne davne zime.

Iako svakog leta s uživanjem ližete omiljeni sladoled na štapiću, sigurno niste znali da za njegovo postojanje možemo da se zahvalimo na slučajnoj pogreški jednog jedanaestogodišnjeg dečaka. Frenk Eperson iz San Franciska izumeo je popularnu poslasticu za vrele dane – usred zime, pre devet decenija.

Prema navodima kompanije “Popsicle”, jedne hladne večeri Frenk je preko noći na verandi ostavio mešavinu soda vode i aromatičnog praha, s drvenom varjačom za mešanje unutra. Napolju je bilo veoma hladno, a kad se probudio sledećeg jutra, našao je zamrznutu poslasticu na drvenom štapu.

To mu je dalo ideju, pa je tako sedamnaest godina kasnije, 1922. godine, Eperson je poslužio svoje ledene lizalice na balu vatrogasaca, gde su su privukle pažnju svih posetilaca.

Godinu dana kasnije, predstavio je ledeni sladoled na štapiću publici na jednoj plaži. Tamo je takođe postigao veliki uspeh.

Podneo je zahtev zavodu za patente i 1924. godine je dobio prava za svoj “zamrznuti konditorski proizvod”. Nakon toga počeo je sa proizvodnjom različitih voćnih ukusa na štapićima od breze.

Eperson i njegovi partneri zaključili su ugovor s korporacijom “Popsicle”, ali je on prodao svoj patent nakon 1925. godine kompaniji “Jo Lou” iz Njujorka koja je uzdigla njegov brend do planetarne popularnosti, pa ga danas tako imamo i mi.

(Telegraf.rs)